Avgift på köp från Kina

Publicerad den 6 mars 2018

Brev med småvaror från utanför EU, vanligtvis Kina, kommer utan nedre värdegräns att beläggas med moms såväl som en hanteringsavgift hos Postnord på 75 kronor från den 1 mars – även för varor som redan är på väg till Sverige.

Postnord ger självt räkneexemplet med ett mobilskal som beställts för 40 kronor med fri frakt. Om det ankommit till Sverige senast onsdagen den 28 februari stannar kostnaden där. Men från torsdagen åker köparen på att lägga till 10 kronor för 25-procentig moms samt 75 kronor i avgift för Postnords hantering. Summa 125 kronor, alltså. Även tull kan tillkomma, men den utgör oftast mindre belopp. Om mottagaren inte betalar sina merkostnader går brevet i retur till avsändaren.

Den nya proceduren har införts mycket snabbt sedan Postnord i januari fick hemläxan av Tullverket att få ett system på plats.

Från första kronan upp till 1500 kronor i varuvärde blir påslaget moms samt 75 kronor i avgift. Enligt Postnord innebär det en sänkning av avgiften för varor med värde i spannet cirka 220 kronor till 1 500 kronor. För försändelser med deklarerat värde på över 1 500 kronor kvarstår dagens avgift på 125 kronor.